Logobanner
Tom Kristian fikk tøff motstand fra Pål Røyset i siste runde. Foto: Trond Tørfoss

Tom Kristian Stavseth imponerte med 3,5 av 7 poeng i en sterk A-gruppe under Aprilsjakken NGP i Tromsø.

Turneringen hadde 33 deltakere totalt fordelt i to grupper, og ble spilt fra 1. - 3. april, med 3 runder hurtigsjakk og 4 runder langsjakk. 

Det var storfint besøk fra GM Frode Olav Olsen Urkedal fra Offerspill, som ikke uventet vant A-gruppa med 7/7 poeng. Resten av gruppa var jevn, Tanaværing Alf-Gjøran Jakobsen ble nest best med 4,5 poeng, mens hele 11 spillere endte på 4 og 3,5 poeng. Dermed ble det en 11. plass for Tom Kristian. 

 

Tøff start i hurtigsjakken

De tre første rundene ble spilt med tenketiden 20 minutter + 5 sekund tillegg per trekk. I første runde ble Tom Kristian nedspilt av Mattias Ugelvik fra Tromsø. I runde 2 ble det et nytt tap, når Gøran Johansen fra Senja klarte å utnytte feil fra Tom Kristian i et springersluttspill. Dermed ble det en vanskelig start med 0 av 2 poeng.

Sivert Schanche Tørfoss, som Tom Kristian skulle få møte senere, får bryne seg på GM Urkedal i hurtigsjakk
Foto: Trond Tørfoss

Heldigvis fikk Tom Kristian seg en seier i et rotete parti mot Peder Jørgensen fra Skjervøy i den siste hurtigsjakkrunden. Således gikk vår mann inn i langsjakkdelen av turneringen med 1 av 3. 

 

Godt spill på lørdagen

Likevel var det tøff motstand å få, Elise Forså ventet i tredje runde. Elise gjorde comeback i denne turneringen, og det første langsjakkpartiet på fire år svingte fram og tilbake.

Etter å ha kommet seg godt ut av åpningen, gjorde Tom Kristian feil slik at han ble stående dårlig på vei inn i midtspillet. Elise hadde press på han helt til hun ikke benyttet seg av sjansen til å spille springeren inn til d6 i trekk 19. Da fikk Tom Kristian avviklet, og sto godt helt fram til han kalkulerte feil og ga tilbake offiseren han hadde vunnet i nevnte avvikling. Dermed måtte vadsøgutten forsvare seg til de nådde en stilling med tårn og fem bønder hver. Da tilbydde Elise remis, som Tom Kristian raskt takket ja til i tidsnød, selv om computeren mener han kunne spilt videre med en mer aktiv konge. 

 

Neste runde ventet Sivert Schanche Tørfoss. 

I åpningen fikk unggutten fra Tromsø møte Tom Kristians Rapport-Jobava system. Satt under press, klarte likevel Sivert lenge å holde unna, og hadde en liten fordel fram til trekk 15. Her spilte han Sg6, og Tom Kristian fant riktig trekk dronningen. Derfra klarte Tom Kristian å finne riktig angrepsplan, og det endte med sjakk matt i trekk 23.

Med 1,5 av 2 poeng på lørdagen og 2,5 av 5 totalt, var det alle muligheter før siste dag. 

 

Ny Jobava-åpning, og 7x NNM-mester Pål Røyset i siste runde

I morgenrunden på søndag ble det en nytt Rapport-Jobava system mot Nikolai Olsen Wernberg. 

Wernberg kom godt ut av åpningen, og sto bedre fram til Tom Kristian klarte å stabilisere kongestillingen med c3 i trekk 18. Begge spillere fikk etter hvert dårlig tid i et komplisert midtspill, med da det ble byttet dronninger i trekk 33, så Tom Kristian seg ikke tilbake. Et tårn- og springersluttspill med en bonde mer ble konvertert til seier, og Tom Kristian var med i kampen om pallplass i turneringen. 

 

I siste runde fikk Tom Kristian svarte brikker mot den mange ganger NNM-mesteren Pål Røyset fra Tromsø.

Da skulle det godt gjøres, og når Tom Kristian spilte 11. a6? og overså Sbd6, ble det tøft. Røyset hadde få problemer etter det, og selv om Tom Kristian kjempet lenge, måtte han se seg grundig slått.

Oversiktsbilde fra siste runde. Vi takker Trond Tørfoss for å få bruke bildene hans fra Aprilsjakken!
Foto: Trond Tørfoss

 

Likevel skal gutten være fornøyd med 3,5 poeng og total ratingprestasjon på 1721. Når er det tre uker til Finnmarksmesterskapet på hjemmebane for Tom Kristian og oss i Vadsø sjakklubb. Der får vi besøk fra blant annet Alta, Kautokeino og Kirkenes, håper vi sees!