Logo

Mangler noe? Prøv de gamle sidene.

Kalender

Mai 2019
M T O T F L S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Benjamin Arvola i Open Sants, Barcelona august 2006

Benjamin Arvola, uhyre lovende 13-åring fra Kirkenes, følger med til Sør-Amerika når familien nå tar et sabbatsår der. Mora Laila kommer til å sende oss noen ekslusive reisebrev underveis, de to første er allerede mottatt. Det første kom fra turens første stopp Spania og turneringen Open Sants i Barcelona, rett før hoppet over Atlanteren. Det andre fra Chiles hovedstad Santiago.

Vi håper og tror brevene fra Benjamins familie vil bringe en duft av den store verden også inn på vadsosjakk.no!

Vi gir ordet til Laila Arvola:


Reisebrev 1

Barcelona 30. august

Skulle skrive reisebrev i går, men da var stemningen laber etter et unødvendig tap (ifølge utøveren sjøl). Dessuten sviktet internetttilgangen oss fullstendig, så vi satt her på hotellet og ble nesten nødt til å prate til hverandre i stedet.

Spillelokalet i Cotxeres de Sants i Barcelona

Vi bor ved Placa d'Espanya, 10 minutter gange fra spillestedet som er i et svært lokale som må ha en eller annen forhistorie, men som nå preges av et visst forfall. Men lokalet er faktisk hyggelig, har god luft, bar og veldig hyggelig personale. Førsteinntrykket av spillergruppa er at her må gjennomsnittsalderen være betydelig lavere enn vanlig. Her stiller Katalonias framtid, en rekke 16-20 åringer med rundt 2100 i rating. I tillegg er det mange barn her, glade sjakkbarn som deltar dødsseriøst. Og siden disse naturlig nok har småsøsken, er det ikke så rent få småtasser som labber rundt.

De på toppen kan jeg ikke kommentere overhodet, utover det alle kan lese seg til på internett. Det er faktisk ikke helt enkelt å finne ut hvem som leder engang, og ingen av oss aner hvordan Benjamin ligger an.

I første runde ble Benjamin trukket mot en av de nevnte juniorene, denne hadde faktisk 2191 og Benjamin var ifølge ham selv ute på ganske tynn is, men fikk inn en kombinasjon som ga evigsjakk. Runde to var mot en 2200-spiller der Benjamin hadde vunnet sluttspill, men i grådighet tok han en bonde for mye og måtte ta til takke med remis. I 3. runde ventet en franskmann med 2070 i rating. Benjamin var sjøl kjempefornøyd med dette partiet og føler at det var det beste partiet til nå i turneringen. Det ble seier. Runden i går var mot en spiller på 2154. Benjamin var strålende fornøyd med partiet helt fram til siste spilleminutt (etter 5 timers kamp). Da skjedde et eller annet fælt, og plutselig var et lett vunnet dronning mot bondesluttspill forvandlet til remis som igjen ble forvandlet til tap.

Dagens runde var mot en ungdom på ca. 16 år og en rating på 2055. Benjamin kom dårlig ut etter en typsisk åpningsfeil men klarte ved å gamble med å åpne opp kongestillingen sin å fikk etter hvert byttet av dronninger og vant etter 5 timers spill igjen.

Benjamin og småbrødrene Aslak (t.h.) og Isak i Barcelona

Ellers har jo Barcelona mye å by på, uten at vi egentlig har tatt så grådig for oss av tilbudene. Lillebror Aslak på 4 setter en naturlig grense for aksjonsradius og kveldsprogram. Men stranda er fantastisk, og her kryr av koselig små plasser som gjerne har en liten kafe, så det er utrolig fint bare å rusle rundt i byen, og gjerne nærområdet her i Sants. Sagrade Familia, den kjente kirka/byggeplassen har vi full kontroll på, - den så vi fra taxien i et lyskryss der vi ventet på grønt. De andre byggverkene til Gaudi har enkelte ekspedisjonmedlemmer fått oppleve, men vår medbragte sjakkspiller er ikke blant dem. Temperaturen er passe, og det er mye gråvær. Men vi greier fint å bli solbrent likevel, og må gjøre ruta rimelig kort mellom "vannhullene." Vi er ikke akkurat herdet på varme etter den siste finnmarkssommeren, selv om ryktene når oss om at temperaturen nå er like høy hjemme som her.

Men nå er det seint og Benjamin påstår han skal "preppe", så jeg får vel bare gi pc-en fra meg. Uansett, alt vel.


Hilsen Laila + Benjamin, Isak og Aslak


Reisebrev 2

Santiago 8. september

Tenkte dere måtte få noen avsluttende setninger om Barcelona. Lørdag begynte fint, med lynsjakk som gikk veldig bra, til tross for 2 strake tap på slutten. Så ble det veldig trist, da alarmen på mobilen rignte, rett etter at nest siste runde var begynt. Benja ble helt perpleks og bare stablet sammen brikkene og gikk. Han nådde ikke å komme på hugget igjen til neste morgen da siste runde gikk, og tapte den også. Likevel må man vel si det gikk bra, med en ratingprestasjon på over 2000. Så han er glad igjen nå.

Placa des Armas, Santiago Chile

Vi er kommet til Santiago og skal være her noen uker. I går var vi nede på Placa de Armas, og ganske riktig: Der satt gubbene og spilte sjakk, akkurat som det står i guideboka. Ambassadøren i Chile er sjakkspiller. Han er ikke tilstede akkurat nå, men Benjamin er innstilt på å ta kontakt med klubben her uansett.

Guttene går på hjemmeskole med tante Reidun, som er pensjonert lærer. Vi leter etter spanskkurs som passer for oss, det ordner seg nok. Uansett er det fint å være her, det er tidlig vår, påskeliljene blomstrer, fuglene synger, men det er knapt over 10 grader. Aslak på 4 farter med mamma og pappa rundt i byen mens vi prøver å orientere osss ifht permanent bolig etc etc.

Ha det fint der i Vadsø.


Hilsen Laila & co.


PS: Les mer fra Barcelona på turneringens nettside, http://www.cotxeres.org/open/ . Benjamin spilte i øverste klasse og tok 4.5 av 10 poeng, og det holdt til en flott 139. plass blant 274 spillere. Ratingprestasjonen ble på meget sterke 2085 mot et snitt på 2120, Benjamins egen internasjonale rating var på 1959 før turneringen. Flott, Benjamin! RED.